Ce înseamnă dacă îți faci SELFIE-uri

Ce înseamnă dacă îți faci SELFIE-uri?

Am deschis ieri Facebook-ul – un obicei rar, pe care l-am căpătat în urma deschiderii paginii de business Yoga România. Doar că tocmai de aceea, momentul în sine este crucial pentru mine…

Este exact ca atunci când dau drumul televizorului (o raritate) sau când ajung în fața unui televizor deschis (altă raritate, căci nu prea ies în vizite): rămân cu gura cascată, umită de imaginile care se succed repede, voluptuos și amețitor.

Personaje colorate, femei dezgolite, culori țipătoare și urlete, multe urlete – ca o cireadă de bovine surprinsă între doi munți, la un cutremur.

Totul se mișcă haotic, vorbele răsună tare, râsetele par stridente. Iar când crezi că s-a mai normalizat situația de pe platourile de filmare, vocile grave nu prevestesc decât apocalipse politice, economice și spirituale.

În fața acestui peisaj oripilant, rămân mută de uimire, pentru că este ceva excepțional în viața mea cu obiceiuri diferite. Eu nu am parte de senzațional, nu port discuții despre nimic ore în șir, nu mă prefac a fi interesată de părerile altora, nu port măști doar pentru că suntem pe scenă.

Ce inseamna daca iti faci selfie-uri

Cu alte cuvinte, am încetat de ceva vreme să mă prostituez.

Aproximativ acum 4 ani, ca să fiu mai exactă. Pe la 26 de ani, am decis că prostituția este fie sexuală, fie comportamentală, fie profesională, dar că oricum ar fi nu mai doresc să o practic.

Și m-am ținut de promisiune. Nu mai am niciun prieten și nicio prietenă, cu excepția familiei și a cursanților și profesorilor mei, dar SUNT FOARTE BINE CU MINE ÎNSĂMI!

De aceea ieri, când au deschis Facebook-ul cu altă treabă, am rămas din nou șocată de ceea ce am văzut acolo…

E ca un wonderland acest Facebook, nu crezi? E plin de te miri ce, ca mii de tarabe în toate formele și culorile puse laolaltă. Nu spun că este frumos sau urât, nu trag judecăți de valoare. Însă privesc, iar când privesc așa ceva pot rămâne captivă acestui proces minute în șir…

Așa s-a și întâmplat: accesasem pagina de Facebook de două ori în aceeași, din motive de marketing – o campanie, redistribuirea unui post – treburi online pe care le mai faci din când în când, dacă vrei să îți crească awareness-ul.

Doar că nici bine nu am apucat să îmi fac treaba, căci Facebook-ul îmi arăta cu ce se mai ocupă alți oameni. Poze și iar poze. Și mesaje de genul „bună dimineața tuturor!” – am dat unfollow până la plictisire…

Tot coborând pe pagină, am ajuns și pe Instagram, la o secțiune de profiluri sau fotografii recomandate de ei, nu am priceput prea bine.

Am început să mă uit și aici doresc să îți fac un rezumat, pentru că m-a marcat destul de tare experiența nefastă (chiar este nefastă, nu este doar o negativizare a situației actuale în care ne aflăm, ca omenire).

Voi împărți pozele acestea în două mari categorii (femei & bărbați), iar pe acestea, la rândul lor, în alte diviziuni:

  1. Poze ale bărbaților – categorii:

a. stupide

b. inutile

c. sexy ?! – în viziunea lor, adică pozând cu piepturile goale, cu mușchii încordați, cu frizura în vânt.

      2. Poze cu flori – ale unor flower concept stores, cărora m-am abonat, ca urmare a unui scurt proiect de branding cu Patchouli, florăria prietenei mamei mele. Aici nu am categorii ale pozelor, toate erau frumoase, diafane, fotografii de studio ale unor buchete sau aranjamente foarte reușite, ce te impresionau prin armonia lor.

3. Poze cu peisaje – reduse ca număr, față de restul. Fotografii din natură, foarte plăcut surprinsă, căci ce poate fi mai frumos decât Natura care ne înconjoară și ne găzduiește.

4. Poze cu nimic – poze al căror subiect nu îmi este clar sau intră la capitolul inutilitatea absolută: un covrig, o cafea, o măsuță cu ceva pe ea. Irelevant, am trecut repede peste ele.

 

     5. Poze ale femeilor – capitolul cel mai interesant, evident!

Ce inseamna daca iti faci selfie-uri

Categorii:

a. normale, dar pozând: adică cineva îți face o poză în bucătărie, sau în concediu, sau sub un copac. Nu este un instantaneu, e clar că știi de prezența camerei de filmat;

b. anormale: și aici intră toată categoria de:

       b1. Poze vulgare – adică acele poze în care unele femei cred că se declară sexy, dar de fapt ele arată ca niște prostituate gratuite. Și nu, nu mi se pare că exagerez…

Fotografia strigă către privitor: ia-mă, sunt gratis! Pot fi a ta oricând! Par innacesibilă, dar sunt o biată amărâtă ce vrea doar să te uiți la ea…

Aceste fotografii sunt făcute de persoanele din jurul celei ce pozează. Protagonista profită de momentul de glorie, și își imaginează că se află pe scenele marilor teatre de dramă din lume:

  • Face gura mare, rotundă, transpunerea în imagine a locuțiunii verbale „a face bot”.
  • Face ochii mari, pesemne a rămas marcată de povestea numită Scufița Roșie. Dacă ochii ei nu par suficienți de mari, are alternative: gene false, implant de gene, sau varianta mai veche, tone de mascara.
  • Își pune câte un deget lângă buze, ca și cum doar ce a mâncat ceva și nu are șervețel.
  • Își împletește mâinile prin păr, imitând fotomodelele din reviste.
  • Ia o înfățisare afectată. Aici iar ne lovim de o sumedenie de mesaje non-verbale transmise:

Dar nici toate aceste resurse demne de cele mai mari soap-operas ale tuturor timpurilor nu o mulțumesc pe Femeia Modernă, contemporană, urbană și prostituată, socializată până la epuizarea eternului feminin (ce-or fi având în cap acei filozofi când au gândit asta, oare?).

Ea trebuie să se vândă GRATIS, căci piața o cere: TOATE în jurul ei fac la fel.

E ca un afiș de pe gardurile capitalei: astăzi unul, peste o săpămână altul care îl acoperă pe primul – deci cum să faci să stai la suprafața infecției de selfie-uri? E musai să postezi constant, aproape la minut.

Cum ea nu are rădăcini, e dusă de curent, e luată de val, și știi ce urmează să spun, nu? Exact:

Ce înseamnă dacă îți faci SELFIE-uri

Așă că ea scoate din mânecă următoarea armă ce îi aduce sinuciderea:

SELFIE-ul

b2. Poze selfie – și aici iar intram in combinații de N luate câte K:

          b2.1 – selfie-uri anormale

Și dă-mi voie să îți explic: 99% din selfie-urile din social media sunt anormale. De ce? Foarte simplu: ele sunt făcute pentru a fi POSTATE.

Adică nu e ca și cum tu, acasă fiind, iei smartphone-ul și îți faci o poză în baie, pentru că vrei să afli cum îți stă părul la spate.

Sau ești acasă, gata de petrecerea aniversară și îți faci o poză, aranajat/ă cum ești, pentru a trimite grupului tău de prieteni/e sau familiei, pe care îl ai pe WhatsApp, o imagine cu tine în așteptarea lor.

Nu vorbim nici de selfie-urilor din concedii, când niciun trecător nu e prin preajmă și ne facem singuri un album cu amintiri – cu sau fără a utiliza acel selfie-stick.

Nu, aceste selfie-uri despre care vorbesc eu în acest articol sunt făcute PENTRU RESTUL OAMENILOR! Să nu îmi spună mie careva că ei, pe Facebook sau pe Instagram, au doar vreo 10-20 de oameni pe care îi știu personal. Că dacă ar fi așa, ce nevoie ar mai avea de Facebook? Dacă îi știi pe toți, nu e clar că îi ai în agenda telefonului și pe WhatsApp?

Ba mai mult, până și Facebook-ul, copiind strategia grupurilor private și restrânse de la Google Plus, îți dă astăzi opțiunea să faci distribuirea postărilor doar unui public selectat de tine – adică în regim privat, versus TUTUROR prietenilor tăi din listă.

Și crede-mă, toate acele selfie-uri, la care eu asist doar pentru că am cont pe Facebook, nu le primesc pentru că fac eu parte din astfel de grupuri semi-private!

Deci e foarte clar că se pozează și se postează pentru ALȚII.

Femeile, pentru alți bărbați, nu pentru cei cu care sunt în niște relații, iar bărbații, pentru alte femei.

Sigur, avem si varianta în care acele femei și acei bărbați care își fac selfie-uri postate pe social media să nu se afle în relații de cuplu – și mai gravă situația, este ca expunerea mărfii la piață.

Să privim puțin piața:

Trecătorul, alias deținătorul de cont de Facebook sau Instagram, privește tot ce se afișează.

Expozantul, identificându-se acum cu exponatul, se afișează cât mai „atractiv”:

  • Se stropește cu tot feluri de parfumuri.
  • Se umple cu tot felul de machiaje.
  • Se acoperă cu blănuri, mătăsuri, dantele, doar-doar i-o crește valoarea.
  • Apoi uită de orice valoare și se descoperă prin părțile esențiale.

Destul despre cum arată marfa. Să vedem și alte categorii de selfie-uri!

Ce înseamnă dacă îți faci SELFIE-uri

b2. 2. Selfie-uri trucate – sunt acele selfie-uri în care utilizatoarea setează înfrumusețarea automată a fotografiei sau realizează ajustări ale feței după ce poza a fost făcută. Se pot mări ochii, buzele, se poate subția fața, se poate adăuga machiajul.

Se pot aplica și filtre pozelor, însă prefer să nu le includ și pe acestea aici, pentru că, fotograf fiind, știu că uneori un filtru ales cum trebuie poate salva o poză pe care chiar vrei să o păstrezi. Mă refer aici doar la pozele realizate cu camera telefonului, ce au suferit înfrumusețări.

B2. 3 – Selfie-uri science-fiction – sunt acele selfie-uri în care fetele își adaugă urechi și botic de animale, bulinuțe, floricele, cordeluțe, ochelari, inimioare, mustăți și câte și mai câte alte accesorii.

Nu le voi numi accesorii de înfrumusețare. Le văd ca pe o joacă inutilă a adulților care încă mai copilăresc.

Căci așa se întâmplă, dragi părinți, rude și profesori, când le spuneți copiilor voștri că degeaba vor să se facă mari, căci a fi adult este cea mai mare năpastă asuprită asupra omului.

Creați-le în continuarea această idee în minte, și nu vă mirați apoi de ce și la 40 sau 50 de ani ai lor, veți sta de vorbă cu fetițe și băieței care își vor fi irosit bună parte din viață jucându-se – oare cine le-a implantat gândul că a fi adult este un coșmar? Vor fugi de viață, vor fugi de ei înșiși, iar la final povestea se va repeta ca un perpetuum mobile…

A mai rămas o categorie a pozelor anormale ale femeilor, pe lângă pozele vulgare, care reprezintă majoritatea:

B2. Pozele îndoielnice – adică restul pozelor cu femei. Acestea sunt îndoielnice pentru că te fac să te întrebi: oare de ce postează această fată o asemenea poză?

Da, fie, sunt la Roma și beau un pahar de Brunelli în Piazza Venezia. Și pentru asta e musai să fac o poză și să o afișez pe Facebook sau pe Instagram? De ce? Este o fotografie de interes național sau internațional?

Mă aflu la coafor și doar ce mi-am aranjat părul. Ei, și ce-i cu asta? Trebuie să devin obiectiv turistic în zonă? Salonul respectiv are cu siguranță o adresă pe Google Maps unde pot lăsa un review. Pot inclusiv să fac exces de zel și să las ca acel salon să îmi facă o poză pe care să o afișeze EI pe pagina LOR de Facebook, pentru a atrage mai multe cliente.

Dar de aici și până la a tranforma orice banalitate de moment într-un EVENIMENT, nu este decât un pas pentru cele mai multe fete.

Poze în toate locurile publice sau intime, poze în pat, poze la masă, poze cu familia, poze cu bebelușii, din maternitate până la vârsta actuală, poze cu ele și cu alții, poze cu celebrități, poze fără celebrități, poze doar pentru că avem o memorie de 16 sau 32 GB în smartphone, iar iPhone-ul ne oferă rezoluții din ce în ce mai bune – deci dăm bine pe sticlă, nu?

Căci despre asta e vorba, până la urmă:

De când cu Facebook-ul și cu Instragram-ul, lumea are impresia ca este pe sticlă, ca la TV.

Avem prieteni virtuali cu care nu ne-am întâlnit niciodată și followers – adică acele persoane care ne urmăresc postările. Mie asta îmi sună a ceva perfid, altora le sună a celebritate.

Femeile, căci mai ales despre ele aș dori să vorbesc, aproape că lipsesc cu desăvârșire din aceste medii online. Ceea ce nu este un lucru rău, pentru că astfel trăiesc cu speranța că mai există FEMEI în această țară și în această lume. Cele de pe aceste medii de socializare sunt doar niște fetițe

De aceea am și ales să le numesc mai sus fete, ci nu femei. Pentru că psihologia lor este una infantilă, dar în același timp disfuncțională. Asemenea unei copile care intră în conflict cu mama, dorind să atragă atenția tătălui, așa fac și aceste fetițe de pe Facebook, autoare de selfie-uri pe bandă.

De ce cerșiți atenție, dragele mele?

De ce nu puteți fi mulțumite cu voi înșivă, ci căutați mereu ATENȚIA și APROBAREA altora pentru a vă valida existența? Mentorul meu din India avea o expresie pentru aceste cazuri, foarte inspirată; el ar fi spus You are looking for negative attention.

Ca una trecută prin aceste disfuncționalități psihologice, pot răspunde simplu, puțin glumeț, pentru cine recunoaște aforismul: lipsa identității de sine naște monștri.

Când am ajuns prima oară în India, la ashramul Shri Kali, acum 3 ani de zile, eram într-o totală lipsă de identitate, fapt ce se reflecta printr-o stimă de sine aproape inexistentă.

Iar gurul meu a remarcat acest lucru imediat. Am suferit mult până am înțeles ce încerca să îmi spună, dar salvarea mea începuse de la sine: în urma prelegerilor de la ashram, aflam tot mai mult cine sunt cu adevărat. Și odată ce această identitate a Sinelui este refăcută, nimic nu o mai poate zdruncina.

Poate doar, ocazional, fostele obiceiuri. Însă de obiceiurile vechi, nesănătoase, scăpăm prin cele noi, sănătoase; pe care alegem să le plantăm, voit, ca și cum am semăna toamna cereale, știind că la vară urmează să culegem recolta aurie.

Așă că ține doar de noi să acumulăm informația corectă, atât de necesară, fără de care nu rămânem decât cu numele, funcțiile și titlurile pe care le adunăm în zadar de-a lungul vieții.

Degeaba crezi că ești chirurg, dacă de mâine nu mai poți opera, cine vei fi?

Degeaba crezi că ești artistă, dacă de mâine nu mai poți picta, cine vei fi?

Degeaba crezi că ești mamă, dacă de mâine copilul tău pleacă de lângă tine, cine vei fi?

Iar lista poate continua la infinit…

 

Într-o lume în care valurile feminismului au început să facă ravagii și pe plaja Europei vestice, fetele din ziua de azi ar merita să fie mai precaute.

Ce înseamnă dacă îți faci SELFIE-uri

Cu ele, dar și cu cele care poate se consideră femei, vreau să împărtășesc, într-o zi, una dintre cele mai valoroase lecții învățate în India, de la gurul meu.

Până atunci însă, să știți, dragele mele fetițe, că atunci când vă privesc pozele sau selfie-urile pe Facebook sau pe Instagram, nu văd decât ANORMALITATE, VULGARITATE sau ÎNDOIALĂ.

În spatele acestora, stă lipsa voastră de stimă de sine. Săpând la temelie, veți afla că nu știți cine sunteți și implicit, ce înseamnă a fi Femeie.

Atâta singurătate adunată pe aceste platforme pline de chipuri, atâta make-up peste niște persoane care pot oricând să spună: Gata cu falsitatea! Gata cu modelele americane! Nu vreau să fiu Femeia-Pisică, vreau să fiu EU ÎNSĂMI!

De acolo începe căutarea. Iar dacă, citind aceste rânduri, vei spune că ai căutat, dar nu ai găsit, lasă-mă să te ghidez.

Pentru că nu am deschis o școală de Yoga de nișă în România doar din lipsă de ocupație, ci dintr-o datorie morală față de acest pământ.

Trăiesc cu convingerea eternă că bunicile noastre și toate femeile generațiilor trecute erau mult mai FEMEI decât suntem noi astăzi, toate puse la un loc. Le stimez pentru prezența lor NEÎNDOIELNICĂ, pentru caracterul lor INTRANSINGENT, pentru că știau să facă diferența între public și privat.

În speranța că îți vei dori să îți împlinești natura de Femeie, ci nu doar să pozezi în continuare ca un iepuraș Playboy aflat în șomaj, te invit să urmezi acești pași:

Succes la dez-seflie-care!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *