Cum Sa Scapi De VinovatieVinovatia intra la Mindset (Mentalitate) si se reflecta in Hearthset (Emotii) - e o credinta ca esti vinovata de ceva.


Vine din prea mult criticsm.

Si din ea, apare emotia sau sentimentul vinovatiei.


Uite cum lucrez eu: stiu ca pentru a transforma, caut opusul dificultatii. Ma gandesc care este opusul lui ”vinovat”. Sa zicem ca nu imi vine in minte. Atunci, deschid Google Search si caut ”antonim vinovat” si gasesc... nevinovat, candid, inocent.

Cauta antonimul dificultatii taleMoment in care incerc sa formulez opusul „vinovatiei”, dar imi trebuie si putina claritate.


Fata de ce ma simt vinovata? Fata de mine? Fata de ce nu reusesc sa fac? Cand apare acest sentiment de vinovatie?


Sa zicem ca ma simt vinovata cand nu reusesc sa imi termin toate sarcinile propuse intr-o zi.


Si observ ca nu prea ma ajuta antonimele de mai sus, pentru ca ar suna ciudat sa spun „sunt nevinovata cand nu termin tot ce mi-am propus intr-o zi”.


Caci e ca si cum as spune ca e altcineva vinovat - daca nu eu, atunci cine? Seful? Sotul? Soarta?


Nu merge sa gandesc asa, pentru ca am stabilit in The 7-Day Trasnformation Challenge ca suntem responsabile pentru tot ce ni se intampla si vom afla in Analiza Tranzactionala ca acest tip de gandire este cel corect, sanatos, cel care ne face sa fim Invingatoare.


Dar pot spune ”Stiu sa imi aleg DOAR cele mai importante obiective intr-o zi si le finalizez pe toate, in timp util. Stiu sa identific si sa selectez doar ceea ce imi aduce beneficii si rezultate palpabile, renuntand la orice imi este inutil sau care nu tine de obiectivul meu final”.


Apoi chiar fac analiza acelor obiective:


1. Unde vreau sa ajung?


2. Pentru asta, ce pastrez din tot ce am scris initial, ca obiective pe ziua de azi?


3. Identifici si selectezi. Restul tai de pe lista sau amani pentru alta zi, DOAR DACA isi mai au inca rostul.Si apoi, eu una imi scriu afirmatiile de mai sus pe prima pagina din caietul pe care lucrez azi. Sau scriu asta pe o foaie alba de hartie, daca nu folosesc un caiet si tin aceasta coala langa mine.


Cum simt ca incep sa fiu distrasa de alte activitati, altele decat cele identificate si selectate, cum ma uit pe aceasta foaie si ma concentrez DOAR pe ce am stabilit anterior.Tips & Tricks


1. Pentru un memo, scrii o varianta mai scurta (doar prima propozitie, sa zicem) sau o alternativa a ei, de tipul:


”Stiu mereu sa ma concentrez pe ceea ce conteaza si ma felicit pentru fiecare reusita a mea”.

Si lipesti asta pe oglinda sau pe birou. Sa fie la vedere.


Oglinda e mai buna, caci dimineata si inainte de culcare mintea produce unde cerebrale de o frecventa mai joasa, adica intr-o intr-o stare contemplativa, in care sunt mai susceptibila sa „incorporam” astfel de mesaje.


2. Poti sa iti faci si wallpaper pe desktop cu ce am scris mai sus, ca sa il vezi mereu. :)


3. Iar daca te invinovatesti pentru tot ce se intampla in jurul tau, in viata ta, lucruri care nu tin de tine, atunci schimba in


”Eu am control asupra vietii mele, asupra corpului si mintii mele. Problemele altora nu sunt cauzate de mine si nici nu e treaba mea sa le rezolv”.


ConcluziiSunt 2 aspecte aici, cand vine vorba de vinovatie:


1. Nu ne felicitam niciodata pentru ce facem, ni se pare nesemnificativ. Ba mai mult, cautam si nod in papura pentru tot ce am facut. Extrema: auto-critism maxim.


2. Nu stim sa ne alegem DOAR ceea ce ne da rezultate rapide si concrete si facem ce nu este esential toata ziua si nu ne mai ramane timp pentru ceea ce conta cu adevarat, in planurile noastre - apare intai frustrarea, iar daca se acumuleaza, se naste vinovatia.


3. Ni s-a spus de mici ca suntem vinovate pentru tot ce se intampla in casa, in familie, in jurul nostru.


4. Am trait o trauma emotionala, in urma careia am concluzionat ca suntem vinovate (divortul parintilor, boala/moartea unui dintre parinti/frati, certurile familiale, mania sau indiferenta unuia dintre parinti fata de noi etc.).Odata indentificata cauza, putem sa ne folosim eul de Adult si sa schimbam deciziile luate in trecut. - vom discuta mai multe despre asta, in saptamana 1, de Analiza Tranzactionala.Pentru cea mai buna versiune a ta,

Daiana Radulescu

88 afișare0 comentariu

©2017-2021 by YOGALIZE - Happiness Through Mindfulness

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now