Despre Flow - Mic Ghid Si Exercitiu Practic

Nu stiu sa iti explic starea de flow decat raportandu-ma la 2 aspecte: 1. La curgerea din practica yoga si

2. La ce nu este starea de flow. Stiu ca nu mai ridic la standardele Logicii invatate odinioara in liceu, la nivel de arta in aceast domeniu, insa ma aflu in dificultatea unei definitii exacte cand vine vorba de acest concept.


Si asta pentru ca flow-ul se traieste, sau mai bine zis "te traieste".

Si te face sa te traiesti la un alt nivel, in acelasi timp.

E si cum ti-ar da cineva o pastila magica ce ti-as expanda constiinta actuala in toate directiile, simultan, catre infinit.

Imagineaza-ti putin acest scenariu S.F.

Imagineaza-ti cum ar fi sa traiesti aici, dar sa nu fii prinsa in capcana aparentelor colorate, inmiresmate si teribil de tentante pentru mintea noastra de zi cu zi.

Cum ar fi sa vezi doar energie in jur? - oricum iti imaginezi tu conceptul de energie in acest moment.

N-ai avea un soc?

Sa poti observa cu ochii mintii cum totul este o curgere de energie, din toate directiile si catre sensurile...

Daca ti se pare greu de imaginat, te invit sa inchizi ochii si sa iti imaginezi ca tot ce se afla acum in jurul tau este energie pura. Adica nimic nu este dens, la nivel de particula, ci totul este la nivel de unda - nu spun ca energia ar trebui inteleasa doar asa, dar sa incepem de undeva, zic! :) Si in aceasta supa de energie, oamenii, plantele si animalele nu pot fi decat o alta forma de energie - una insufletita. Si imagineaza-ti si sufletul tot ca pe o energie, te rog. Si vezi ce "imagine" iti da!
Reusesti sa vezi totul ca pe o curgere? Ca o apa ce palpita?

Vezi totul static sau deosebit se miscator? Cel mai probabil, observi aceasta energie "imaginara", care e cat se poate de reala, de fapt, ca pe o miscare - ceea ce e perfect corect. Ceva viu, ce pluseaza - opusul lui inert, mort.

Si pentru ca esti fiinta umana, te poti privi si pe tine ca facand parte din aceasta energie miscatoare - din acest flow. Devino aceasta energie si continua sa privesti in jur. Observi nuante ale acestei energii?

Forme ale ei?

Structuri?

Viteze diferite in functie de ce stii tu ca se afla acum in jurul tau? Si cum apare tot ce are suflet acum, in aceasta camera obscura in care developezi negativul realitatii inconjuratoare? Pentru ca ce privim noi este doar o imagine - o fotografie a ceea ce este, de fapt. O fotografie mentala, data de simturile noastre versus ce avem in jur.

Simturile primesc informatii prin organele de simt, de la ce se afla in jurul nostru, iar creierul interpreteaza acesti parametri creand o imagine senzoriala - adica una bazata pe simturi. Scoate simturile din ecuatia asta si sa vezi ca nu mai raman nimic - vid complet in minte!

De aceea am mentionat mai devreme practica yoga, pentru ca acolo chiar ajungem intr-o zona lipsita complet de simturi.

Iar in zona de fara simturi si fara analiza paramentrilor externi, negativul acestei fotografii este energia pe care incerc sa ti-o desenez in spatele ochilor inchisi - ca o posibilitate macar. Desi stim de multa vreme ca totul este energie - poate nu stim exact ce inseamna asta, in viata de zi cu zi. Dar ar fi bine sa incepem sa cercetam, putin cate putin.

Riscul fiind sa ne bazam pe aparenta lumii inconjuratoare, inclusiv pe aparenta noastra.

Nu suntem ceea ce parem.

Ne auto-descoprim prin ceea e parem doar, insa esenta noastra e in spatele acestei aprente carnele, materiale si limitative, din multe puncte de vedere.

Daca mai avem frici legate de existenta noastra, toate isi originea aici: in increderea absoluta pe care am fost invatati sa o acordam acestei aparente.

A te increde in Maya e fatal - inseamna ca vei fiinta doar la acel nivel.


Unde moartea e cel mai inspaimantator lucru care ti se poate intampla. Iar suferinta, sora cu moartea.

Asa ca haide sa ne desprindem putin din aceasta poveste horror care ni s-a spus de cand eram mici - ca nu stim ce e "dincolo" de simturi sau dincolo de viata. Inchide din nou ochii si stai asa un minut, in care sa iti imaginezi energia aceasta peste tot si mai ales pe tine ca facand parte din ea.

Totul e un flow, iar tu esti parte din el. Esti si tesator, si tesatura...

Cand privesti totul asa, din acest unghi, mai gasesti rolul normelor sociale in povestea asta? Crezi ca fiintele umane, ca niste globuri de energie curgatoare, ar mai putea opera cu conceptele bine sau rau, de vina sau vinovat, viu sau mort? Eventual am putea vorbi de alte legi ale universului - ca cele din fizica cuantica, care nu mai pot opera cu conceptele din fizica newtoniana.

Intr-un univers de energie, la ce te gandesti?

Ce mai ai de facut, de infaptuit? Mai stai putin in aceasta zona in care totul e contopit, ca energie, ca unda, ca vibratie de unda si spune-mi daca te mai chinuie vreo amintire din trecut. Iti mai apare vreo neintelegere? Vreo suferinta? Le mai vezi cumva, in aceasta dimensiune energetica?

Iti apar in jur?

Da, nu?

Daca da, cum arata?

Daca nu, de ce nu mai apar?

Mai stai acolo, cu ochii inchisi si cauta si "problemele" zilnice in acest flow energetic? Dar viata si moartea cum se vad aici? Cand totul este un ocean energetic, imi mai poti spune ce obiective ai pe viitor si de ce? Poti deveni ceva mai mult sau mai putin decat ceea ce deja esti? Vrei sa mai adaugi epoleti decorativi sufletului tau sau crezi ca e in regula asa cum e el, tot ca o declinare de energie? Mai vezi motivele certurilor?

Ale neintelegerilor de ieri sau de azi?

Mai capata sens agitatia? Mai vezi timpul si spatiul ca pe ceva separat? Si acum concentreaza-te pe ce simti in acest bol de supa energetica supraincalzita datorita vitezii ei. Simti extaz?

Simti manie?

Nu mai simti nimic? E pace oare? E fara intrebari si fara raspunsuri? E totul si nimic in acelasi timp? Stai aici si rezoneaza, incearca sa prinzi vibratia acestui concept de energie in curgere continua peste tot si prin tot, pana cand, cu usurinta, vei aduce in ochii mintii acest univers.

Si apoi, deschide ochii si priveste in jur.

Revino la simturi - aparenta.

Iar acum, inchide-i din nou - realitatea, de fapt.
In cultura vedica a Indiei, Maya reprezinta una din cele 36 de tattvas - forme de Constiinta Divina pe care la ia Infinitul, din dorinta de auto-cunoastere. Maya este o zeita, evident.

Si simturile noastre sunt tot zeitati.

La fel si organele de simt - si sunt toate diferentiate, da! Maya este patura ce se asterne ca un val asupra cosmosului si il face sa para ceea ce este, ceea ce precepem noi prin ale noastre simturi si organe de simt. Pentru ca noi, general vorbind, nu percepem energia asa cum este ea, de fapt. Dar avem instrumente de masurare sau de manipulare a ei.

Inclusiv la nivel uman, cand ea devine prana sau qi - forta vitala si prakrti - constitutia noastra energetica.

Putem sa manipulam anumite aspecte ale acestei energii cosmice care curge prin noi. Mai tii minte cand am spus la inceput ca flow-ul ne traieste? Energia aceasta divina, perfect constienta de ea, traieste prin noi. Decizia ei, nu a noastra - noi, ce persoane, abia atunci incepem sa devenim viata umana.

Si in acest joc frumos de auto-cunoastere, n-ar fi trist sa nu ne lasam pe bratele acestui flow, care oricum curge, indiferent de ce simtim noi? Fie a tu crezi sau nu in energie, in flow, in Tao, in Rta, in ciclurile vietii, ele tot exista. E ca si gravitatia inainte sa fi "descoperit" noi undele gravitationale - erau acolo oricum, doar ca nu stiam noi cum sa le exploram in "laborator" si sa le demonstram prezenta. Dar flow-ul se simte. La cel mai personal nivel!

Cand esti intr-o stare de flow, efectiv curgi!


Curgi in directia ta, fara sa te opreasca miscarea altora. Esti intr-o stare alerata a mintii tale, una din care creezi din "nimic" totul.

Si simti - oh, Doamne, cum simti! Simti totul cu viteza luminii.

Si nu mai ai limite pentru ca nu mai exista limite. Esti acolo, cu ochii deschisi, dar de fapt cu ei inchisi - adica vezi negativul pozei a tot ceea ce pare ca exista constant.

Neconfundata cu aparentele, fiinta ta vibreaza la un alt nivel. Esti o un val din ocean, bucuros a apartine oceanului in care malul te trimite inapoi.

Nu exista distrugere completa, exista doar transformare.

Si transformarile inseamna ca poti lua oricand orice forma, alta forma, te poti plimba la infinit prin diverse vehicule de energie, incat sa explorezi tot Sinele tau infinit. Flow - acea stare in care nu mai crezi in ceea ce esti, ci stii ce esti, indubitabil, indistructibil si inconfundabil, in esenta ta nevazuta ochilor umani.

Aplicatia flow-ului in viata cotidiana: flow-ul te ajuta sa fii ca Energia Cosmica:

· curgatoare,

· jucausa,

· mereu creatoare si schimbatoare,

· mereu auto-suficienta,

· atotcuprinzatoare si

· atotstiitoare,

· care nu datoareza nimic nimanui,

· care nu cere permisiune (pentru ca face oricum tot),

· nu se ascunde (unde ar putea?!),

· nu se confunda pe sine (se auto-cunoaste perfect),

· care transcende orice parere/aparenta si

· umple orice spatiu cu Iubire si Adevar...

Si ponind de la aceasta definitie, cred ca ar trebui sa schimbam faimosul "just do it", cu "just flow". Asa ca just flow, my lovely friend!

Flow as I know you do...

Daiana

A Happiness Teacher Enjoying The Flow

41 afișare0 comentariu

©2017-2021 by YOGALIZE - Happiness Through Mindfulness

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now